30 de maig 2011

Per mil milions de llamps i trons!

Foto cedida per @llampsanfost

Permeteu-me que faci servir la famosíssima frase del Capità Haddock, l’entranyable personatge de Tintin, per fer la primera entrada meteorològica en aquest bloc.
Llamps i trons, apart del renec per excel·lència del capità barbut són dos dels fenòmens meteorològics més fascinants que podem observar fàcilment.
Deixaré de banda aspectes tècnics de llamps i trons i intentaré centrar-me en coses que podem observar a simple vista i algun consell per si estan al mig de la muntanya us enganxa una bona tempesta.
A simple vista podem veure diferents tipus de descàrregues elèctriques durant una tempesta. Els més freqüents són els llampecs. Un llampec és un fenomen que apareix dins el núvol o entre núvols per compensar les càrregues de signe oposat present en ells.
Després trobem els llamps, que és un fenomen que apareix entre el núvol i la superfície.
Aquí doncs, tenim la primera gran diferència que podem observar, i apart una altra manera de distingir aquests dos fenòmens és a través del so ja que el llampec produeix un tro llarg i menys sorollós i el llamp té un soroll més progressiu.

També una cosa que podem veure a simple vista i ens pot aportar certa informació és la coloració del llamp o llampec. Per exemple, una descàrrega d’un color vermellós ens indica que al núvol hi ha precipitació. Si es de color blavós sabrem que al núvol hi ha calamarsa o pedra. El color groc ens indica que hi ha una elevada concentració de pols en suspensió i per acabar, si veiem una descàrrega de color blanc ens indica que la humitat a l’aire és molt baixa. Aquests últims provoquen les tempestes seques i poden provocar incendis.
Una altra cosa que podem saber ràpidament és la distància a que es troba la tempesta i en conseqüència si aquesta s’apropa o s’allunya. Per saber-ho cal comptar els segons que passen entre que veiem el llamp i sentim el tro i dividir-ho entre 3. Amb aquesta divisió obtindrem la distància en quilometres.
Però que cal fer si ens trobem enmig d’una tempesta?  És necessari preocupar-se? Doncs tenint en compte que un llamp arriba a 30.000º de temperatura ( 5 vegades més que la superfície del Sol) crec que no estaria de més saber quatre consells bàsics....
Foto cedida per @llampsanfost
- No córrer!
- Si ens trobem en un edifici tancar portes i finestres, si hi ha llar de foc no encendre-la.
- Els cotxes, són segurs amb l’antena plegada i finestres i portes tancades.
- No utilitzar els telèfons mòbils.
- No banyar-se ni acostar-se a masses d’aigua com llacs o rius.

- Les coves i túnels subterranis, solen ser llocs segurs, sempre que s’evitin les parets, les zones humides i les  entrades.
- Si ens trobem a la muntanya hem de baixar a les valls, lluny de cims i crestes.
- Si es possible buscar refugi en un bosc dens, evitar arbres aïllats.
- En situació límit a camp obert, buscar un punt que no sobresurti i col·locar-se  de gatzoneta (“cuclillas”).  Mai estirar-se a terra.

Per acabar només vull recordar-vos que un llamp afecta al sistema nerviós, provocant una parada cardiorespiratòria. La reanimació a temps amb respiració artificial pot salvar una vida!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada