6 de des. 2011

Abelles vs Vespes


Tots sabem que les abelles i les vespes no són el mateix, però generalment, en veure un dels dos insectes rondant pel nostre voltant no som capaços de distingir-les i anomenem a una enlloc de l’altre i a l’inrevés.

Així doncs, com és una Abella?



Com podeu veure a la foto, una abella té el cos dividit en tres parts ben diferenciades: cap, tòrax i abdomen.  Té un parell d’antenes amb funció olfactiva, el cos recobert de pèls i un parell d’ulls compostos que li proporcionen a l’animal una visió de 360º (No cal que les ataqueu per l’esquena que us veuen igual!)
Apart d’això, les abelles s’alimenten de nèctar i pol·len, fan mel i construeixen els seus nius gràcies a la cera que poden generar.
Per acabar la breu descripció de les abelles us parlaré de la seva picada. Les obreres disposen d’un arpó dentat i corbat a la part posterior de l’abdomen (és una modificació de l’ovipositor). El fet que sigui corbat i dentat fa que l’abella no pugui retirar l’agulló un cop ha picat i que en fer-ho es desgarri l’abdomen perdent part de l’aparell digestiu i causant-li la mort.  Per això una abella només us picarà si l’ataqueu o sou una amenaça per al seu rusc.
Si mai us pica una abella heu de saber que el verí que us injecta és una substància àcida i la podreu contrarestar amb el famós “Afterbite”, amoníac o qualsevol substància de les anomenades bàsiques.
Estadísticament està comprovat que el moment de l’any en el que es registren més picades és als primers dies de l’estiu.


I com és una vespa?
Igual que les nostres amigues les abelles, també tenen el cos dividit en les mateixes tres parts, però una de les grans diferències més fàcilment observables és que no té el cos recobert de pèl.
La seva alimentació es basa en altres insectes o aranyes, tot i que també consumeix pol·len (sobretot la reina).
No son tan apreciades per els humans pel fet que no fan mel, tot i que la seva tasca a la natura també ens és beneficiosa.
L’espècie més comuna a casa nostra fa els nius amb una barreja de fusta i saliva. Són els típics vespers que podem veure penjant d’un racó del jardí durant l’estiu.
Una altra diferència important amb les abelles, és que les vespes poden picar les vegades que vulguin, i sempre ens injectaran la mateixa quantitat de verí. Això es gràcies al fet que el seu agulló és recte i molt afilat i per tant no s’arrenca després de picar-nos.
Si mai ens pica una vespa no cal que us poseu Afterbite, ja que no servirà de res. A diferència de molts altres insectes el verí de la vespa és una substància bàsica i per neutralitzar-lo cal aplicar un àcid, així doncs una bona solució casolana seria aplicar-nos vinagre o aigua amb llimona al lloc de la picada.
També és important saber que amb la picada d’una vespa s’allibera una feromona que pot atreure altres membres de la colònia, així que el millor que podem fer és sortir de la zona ràpidament.
Estadisticament, l’època de l’any en que es registren més picades és des de finals d’Agost fins a la tardor, ja que les vespes no necessiten caçar per alimentar larves (que ja han crescut) i són atretes per substàncies dolces com melmelades i altres productes que consumim.


Per ampliar una mica més el coneixement de les abelles us poso un link interesant (Abelles de la mel) i el vídeo del programa Què qui com de Televisió de Catalunya que en parla!


4 comentaris:

  1. Molt interessant. Gràcies!

    A mi el que m'ha funcionat molt per les picades de vespa és el fang o terra mullada amb aigua o saliva si no tinc aigua a mà, però no sembla pas una substància molt àcida. Com s'entendria això?

    ResponElimina