4 de jul. 2011

Els miradors del Pla de l'Àliga


Avui us proposo una bonica i tranquil·la passejada per un entorn únic, el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Concretament us convido a conèixer els miradors del pla de l’àliga.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró es va crear el 15 de juliol del 1983, fet que culmina un llarg procés de protecció del territori iniciat ja l’any 1932, amb una proposta de conservació de la Generalitat de Catalunya de l’època republicana.
Sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró en podria escriure un munt, començant per els diferents microclimes, la gran biodiversitat (s’hi troben 92 espècies de cargols i el 75% de le
s papallones diürnes de Catalunya per citar un parell d’exemples) i moltes altres coses, així que intentaré centrar-me en l’excursió i totes les sorpreses amagades que hi podem trobar.

Com podeu veure en la imatge de Google Earth que teniu a continuació l’excursió és un itinerari circular d’una mica més de 4km que té com a punt d’origen i final el poble d’Estana.

Aquesta passejada que pot durar entre un hora i mitja i un parell d’horetes ens permet conèixer tot l’entorn gràcies a les 4 taules d’observació que han instal·lat des del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
El tram fins al primer mirador és potser el més feixuc, però igualment té un munt de coses per ensenyar-nos: podem veure una gran quantitat de plantes aromàtiques com la Farigola (Thymus vulgaris), La Sajolida (Satureja hortensis), la Lavanda (Lavandula angustifolia) i altres plantes amb usos tradicionals com el Ginebró (Juniperus communis) o el Boix (Buxus).
La primera taula d’observació està col·locada en un lloc privilegiat per veure les parets imponents de la cara Nord del Cadí.

El segon mirador, amb una orientació Nord-Est ens ofereix una vista única de tota la Cerdanya. Podem veure pobles pròxims com Beixec i Montellà i de més allunyats com Lles, Travesseres, Prullans, Bellver...
També, en dies sense núvols podem veure com el Carlit treu el cap per damunt de les serres més pròximes.
Després ens trobem el tercer mirador, amb unes vistes semblants a l’anterior punt, però que té un “tresor” amagat. Es tracta d’un mas que ens quedarà just a sota, anomenat Bima.
Aquest mas, segons conten va ser on va viure la filla del rei azteca Moctezuma II casada amb Joan Grau. Segons les llegendes hi ha un gran tresor amagat en aquestes terres. En aquest link podeu trobar una de les moltes versions que jo he sentit, també n’hi ha moltes de recollides en el llibre Llegendes de la Cerdanya de Manel Figuera i Abadal (de l’editorial Farell)
i Per acabar la ruta, l’últim mirador ens regala una vista molt bonica sobre el poble del Querforadat, el Tossal del Quer i la serra del Cadí.
i Parlant del Querforadat, si busqueu una mica també podreu trobar més d’una llegenda on explica l’origen del nom del poble....
Enllaç

Per aquells que teniu gps, us poso un link on podreuEnllaç descarregar el track:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1774488

PD: totes les fotos de l'entrada han sigut realitzades per un molt bon amic, el Xavi. Si voleu veure la seva particular visió del que ens envolta us recomano que visiteu el seu blog!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada