31 de gen. 2012

Dia internacional dels aiguamolls


El  dia 2 e Febrer de 2012 farà 41 anys que es va signar a Ramsar (Iran) el tractat internacional per la conservació d’aiguamolls i zones humides, i des de l’any 1997 el dia 2 de febrer de cada any es commemora aquest tractat amb diferents activitats arreu dels països signants.
Però, realment són tant importants els aiguamolls com per tenir un dia internacional? Serveixen d’alguna cosa?
Estany de Montcortés
Al llarg de la història, i per desgràcia de la nostra societat, els aiguamolls han sigut percebuts com un espai inútil, brut i poc aprofitables. Fins al punt que s’han assecat per poder conrear en les fèrtils terres que apareixien sota les aigües.
Actualment, però, la cosa ha canviat i ha estat provat que les zones humides, apart de ser uns ecosistemes altament complexos  tenen una gran importància ecològica, social i territorial.
Des d’aquest bloc, no vull entrar en tecnicismes, ni definicions de zones humides i crec que en la publicació “Les zones humides: una aproximació des dela geografia” de Francesc Romagosa Casals podeu trobar molta informació interessant.  (Arxiu en PDF)
A mi, el que m’agradaria tractar una mica més, és el tema que es desenvoluparà enguany el dia mundial dels aiguamolls, que és el turisme.
Estany d'Ivars
El turisme en indrets humits, com en molts altres llocs, té dues vessants. La positiva és que el turisme aporta ingressos econòmics i genera llocs de treball.  Però, aquest mateix turisme pot provocar una forta pressió sobre l’espai natural que es vol visitar provocant diferents danys a la flora, la fauna i la població que depèn econòmicament de la zona humida.
Per això us animo a tots els que tingueu intenció de visitar espais naturals de practicar l’anomenat ecoturisme o turisme sostenible.  L’ecoturisme és tot aquella forma de turisme basat en la natura on la motivació principal del turista és l’observació de la naturalesa. També persegueix minimitzar els impactes negatius sobre el medi natural.
Per tal de preservar l’indret també crec que és molt útil deixar-se guiar i assessorar per professionals de la zona, ja que ells són els primers interessats en preservar l’espai natural.
A casa nostra gaudim de moltes zones humides d’un gran valor com l’Estany de Sils, els aiguamolls de l’Empordà, l’estany de Banyoles, el delt de l’Ebre, l’estany de Montcortès i un llarg etcètera.
Des d’aquí, només us puc dir dues coses: visiteu-les i gaudiu-les!
Per acabar, aquest dissabte dia 4 tindrà lloc a Barcelona una trobada al Parc de Diagonal Mar on apart de visitar el parc hi haurà diferents xerrades! Podeu trobar tota la informació de l’activitat visitant la web de NaturaUrbana
Parc Diagonal Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada